Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Μαθητής ελπίζει στον Θεό και γράφει στις Πανελλήνιες 19.592!!! - αμφ: Γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια...


MG_8471_resize_exposure (1)
Πανελλήνιες 2015:
Ο Χρήστος Τσαγκάρης, μαθητής θεωρητικής κατεύθυνσης του Ζαννείου Π.Π.ΓΕ.Λ Πειραιά, συμμετείχε στις φετινές Πανελλήνιες. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 23/6/2015 απαντά σε ερωτήσεις του katixitiko.gr
Χρήστο, σε ποια μαθήματα εξετάστηκες και ποια ήταν η συνολική σου βαθμολογία;
Ως μαθητής θεωρητικής κατεύθυνσης διαγωνίστηκα στα Αρχαία, στα Λατινικά, στη Λογοτεχνία, στην Ιστορία καθώς και στην Έκθεση – Νεοελληνική Γλώσσα. Είχα πάρει επίσης ως επιλεγόμενο το μάθημα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας.
Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης είναι 19.62 ενώ στο 1ο επιστημονικό πεδίο ( Νομικές – Ανθρωπιστικές Επιστήμες ) αντιστοιχούν 19.592 μόρια και στο 3ο πεδίο ( Επιστήμες Υγείας ) 18.268.
Τι σου φάνηκε πιο δύσκολο; Τι θεωρείς ότι σε ταλαιπώρησε περισσότερο στις εξετάσεις αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς;
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση… Πιστεύω ότι κάθε μάθημα έχει τη δυσκολία του. Τα Αρχαία λ.χ. δοκιμάζουν τον μαθητή τόσο σε κάτι «διδαγμένο» όσο και σε κάτι «αδίδακτο». Η Ιστορία με τις διαρκείς της επαναλήψεις είναι μια δοκιμασία για τα νεύρα ενώ η Βιολογία φέρνει τον μαθητή αντιμέτωπο με μία σειρά ασκήσεων…
Σε αυτές τις ώρες από πού μπορεί να πάρει δύναμη κανείς;
Σε αυτό καθένας θα μπορούσε να δώσει μια διαφορετική απάντηση. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι καθηγητές μπορούν να στηρίξουν ποικιλότροπα την προσπάθεια σου.
Σε γενικές γραμμές όλοι συμφωνούν με τα παραπάνω. Θα προσθέσω όμως και κάτι ακόμα καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν «γνώση» και «πίστη» να συγκρούονται.
Διαφωνώ με αυτήν την τοποθέτηση και επικαλούμαι το «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Κάθε ανθρώπινη προσπάθεια νοηματοδοτείται, ενδυναμώνεται όταν συνδέεται με το «θείον». Και λέγοντας «ενδυναμώνεται» δεν αναφέρομαι σε κάποια αφηρημένη μορφή ηθικής συμπαράστασης.
Ερχόμενος στα δικά μας θα έλεγα ότι ο Χριστός γίνεται ο «θεμέλιος λίθος» κάθε προσπάθειας – ακόμη και της πιο ευτελούς – ενώ οι Άγιοι είναι τα φωτεινά παραδείγματα και οι ζωντανοί μας συμπαραστάτες.
Καθένας βέβαια είναι ελεύθερος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Η πρόσφατη εμπειρία των εξετάσεων αποτελεί για μένα ικανό πειστήριο για όλα τα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου