Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

* Δύο νέες κοπέλες που προτίμησαν το μαρτύριο από το να παραδώσουν το σώμα και την ψυχή τους στα χέρια των μουσουλμάνων…

260 χρόνια μετά...

|"αμφ.": 

Εκπληκτικές οι ιστορίες & των 2 "κοριτσιών"!!! 

Θα μπορούσαν να είχαν συμβεί & σήμερα...



Η αγία νεομάρτυς Κυράννα, 

η φίλη της αγίας Ακυλίνας - Αγγελίνας…

8 Ιανουαρίου: τιμάται η μνήμη της αγίας νεομάρτυρος Κυράννας

2,5 αιώνες μετά το μαρτύριό τους…βρέθηκαν στην Όσσα, θαμμένα σε πολύ μικρή απόσταση, τα λείψανα της αγίας Κυράννας και της αγίας Ακυλίνας. 

Δύο νέες κοπέλες που προτίμησαν το μαρτύριο από το να παραδώσουν το σώμα και την ψυχή τους στα χέρια των μουσουλμάνων…

” Ἡ Ἁγία Κυράννα μοῦ ἐνεφανίσθη σέ ἐνύπνιον καί μοῦ ὁμίλησε γιά τήν φίλη της, ὅπως ἀποκαλοῦσε τήν Ἀγγελίνα, και ότι είναι και μαζί συνυπάρχουν...”, διηγήθηκε ευλαβής γυναίκα. (δείτε εδώ).

Και ο Θεός ευδόκησε να φανερωθούν τα άγια λείψανά τους για να μας στηρίζουν στους δύσκολους καιρούς που ζούμε…σήμερα που σε άλλες χώρες (βλέπε Συρία…), αδελφοί μας μαρτυρούν για την πίστη τους και χύνουν το αίμα τους για τον Χριστό.

Ίσως σε εμάς δεν τεθεί το δίλημμα : “την πίστη σου ή την ζωή σου”. Όποιος όμως επιθυμεί να ζήσει κατά Χριστόν, υφίσταται το μαρτύριο της συνειδήσεως…

Ας δούμε τον βίο και το μαρτύριο της αγίας Κυράννας, καθώς και σύντομο χρονικό της ευρέσεως των αγίων λειψάνων της.

Η Όσσα, ένα χωριό κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, είναι ο τόπος που αγία Κυράννα γεννήθηκε, μεγάλωσε, έζησε και έχτισε την προσωπικότητά της, με όλες εκείνες τις αρετές, που οι Ελληνίδες μητέρες μεγάλωναν και γαλουχούσαν τα παιδιά τους στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Γεννήθηκε λοιπόν και έζησε στην Όσσα, και στον ναό των αγίων Αρχαγγέλων του χωριού της, έμαθε πως το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο είναι η πίστη στον Χριστό και την πατρίδα, μια πατρίδα που στέναζε τότε κάτω από ζυγό δουλείας και η μόνη έκφραση ελευθερίας του ανθρώπινου προσώπου, ήταν η ζωντανή πίστη στο Θεό, αυτή που χαλίβδωνε τη θέληση και αναπτέρωνε την ελπίδα της ελευθερίας. 
Ο πειρασμός δεν αργεί να έλθει για να δοκιμάσει την νεαρή Κυράννα, της οποίας η σωματική ωραιότητα, συμβάδιζε με την πνευματική ομορφιά, και έγινε στόχος του αθέμιτου έρωτα ενός τούρκου πλουσίου της περιοχής,( εξωμότη κατά τον βιογράφο της) ο οποίος αποφασίζει να την κάνει γυναίκα του παρά την θέλησή της και βέβαια, το ζητούμενο, να αρνηθεί την πίστη της. 
Η αντίδραση της Κυράννας ήταν ακαριαία, τονίζοντας στον ερωτευμένο άρχοντα ,πως «κάλιο το΄χει να πεθάνει παρά να αρνηθεί τον Χριστό ,για τον οποίο θα έδινε και τα νιάτα της και τη ζωή της».
Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί στη φυλακή και να υποστεί φρικτά βασανιστήρια, ελπίζοντας ο άπιστος έτσι να κερδίσει την καρδιά της Κυράννας. 
Εκεί ακόμη και οι δεσμοφύλακες και οι άλλοι φυλακισμένοι, έλληνες και μουσουλμάνοι, θαύμασαν την ανδρειοσύνη της νεαρής Οσσαίας, η οποία ενώ δεχόταν ραβδισμούς, εξευτελισμούς, κρέμασμα του σώματός της και ό,τι μπορούσε να διανοηθεί ο παράφρων δήμιος, έβλεπαν όλοι μια ψυχική γενναιότητα απίστευτη, μια σταθερή απόφαση να μη υποκύψει στα θέλγητρα, στις απειλές και στο μαρτύριο. Η προσευχή την έτρεφε και η προσμονή του παραδείσου χαλίβδωνε την ψυχή της. Γι όλα αυτά η Κυράννα με τα αίματα του μαρτυρικού δεκαημέρου ,μέσα στη φυλακή, έτυχε της επισκέψεως της χάριτος του θεού και πλημμύρισε το κελί της με φως, ένα φως που έκανε όλους να πιστέψουν ότι η Κυράννα αγίασε και προ του θανάτου της, που ήρθε μετά από λίγες μέρες, ως αποτέλεσμα των κακουχιών στις 28 Φεβρουαρίου του 1751.
Οι πιστοί πήραν το λείψανό της και το έθαψαν κατά το έθος, έξω της πόλεως της Θεσσαλονίκης, αφού διαμοίρασαν τα τεμάχια των ενδυμάτων της ως ευλογία και αγιασμό. Έκτοτε η νεαρή κόρη, αγία και νεομάρτυς πλέον ,στη συνείδηση της εκκλησίας, τιμάται από τους πιστούς, χτίζεται ναός στον χώρο του πατρικού της στην Όσσα και απολαμβάνει την ευλάβεια των πιστών που καταφεύγουν στη χάρη της. Ο υμνογράφος Χριστοφόρος Προδρομίτης γράφει την ακολουθία της και ο αγ.Νικόδημος ο αγιορείτης, καταγράφει το μαρτύριό της στο «Νέο μαρτυρολόγιο».
                                            Αγία Κυράννα, η Νεομάρτυς για παιδιά
                                                         (κλίκαρε πάνω στην εικόνα)
Όμως τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, δεν επιτρέπουν να γνωρίζουμε την περιπέτεια του λειψάνου της, παρά μόνο « ότι ετάφη έξω της πόλεως». 
260 χρόνια λοιπόν μετά, και ενώ η επαρχία της Μητροπόλεως Λαγκαδά τιμά το μαρτύριό της, η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα, ανταποδίδει την αγάπη και τον σεβασμό των συμπατριωτών της, με την φανέρωση του αγίου λειψάνου της. 
Η κρυφή ελπίδα υπήρχε από την πρώτη στιγμή, που ο νέος μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης αφιέρωσε το 2011 στην αγία Κυράννα και άρχισε την έρευνα στις πηγές και τα κείμενα που έδιναν πληροφορίες για τον βίο και το μαρτύριό της. 
Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 με την βοήθεια Αγιορείτου μοναχού και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και ιατροδικαστών, προχώρησαν για να επιβεβαιώσουν την ελπίδα και να βρούν μέσα στο ιερό βήμα του ναού των αρχαγγέλων της Όσσης, κάτω από τις πλάκες του δαπέδου, μεγάλο μέρος των αγίων λειψάνων.
Η αμφιβολία που γεννά πάντα η έρευνα, αν πρόκειται για λείψανα αγίου, επιβεβαιώθηκε από την ευωδία που πλημμύρισε τον ναό, και σε λίγο ένα ακόμη στοιχείο ήρθε να στηρίξει την ελπίδα ,ότι είναι τα λείψανα της αγίας Κυράννας, διότι βρέθηκαν τα δερμάτινα υποδήματα της αγίας και η ιατροδικαστική έρευνα μπόρεσε έτσι να υπολογίσει ακόμη και το σωματικό ύψος της αγίας, τα δε αποτμήματα των λειψάνων, ήταν αρκετά για να βεβαιώσουν οι ιατροδικαστές , το φύλο, την ηλικία της Αγίας, αλλά και την χρονολόγηση της ταφής.

Η εύρεση των λειψάνων της Αγίας Κυράννης της Οσσαίας εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδα, Λητής και Ρεντίνης

αγιες Κυραννα, Ακυλίνα, Χάϊδω
ο βίος της αγίας Κυράννας ΕΔΩ!
το χρονικό ευρέσεως των λειψάνων της ΕΔΩ!
ο βίος της αγίας Χάιδως ΕΔΩ!
διαβάστε επίσης…

Αγία νεομάρτυς Ακυλίνα από το Ζαγκλιβέρι:

H περιγραφή του μαρτυρίου από την ίδια την Αγία και η εύρεση των αγίων λειψάνων...

φωτογραφικό υλικό
τα άγια λείψανα της αγίας Κυράννας
*******************
εξωτερική όψη και το εσωτερικό του Ι.Ν. Ταξιαρχών στην Όσσα, όπου βρέθηκαν τα άγια λείψανα των αγίων Κυράννης και Ακυλίνης
στο σημείο αυτό βρεθήκαν τα Ιερά κι Άγια Λείψανα της  γίας Κυράννας της σσαίας της  Νεομάρτυρος-στον  Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης.
ο τόπος όπου βρέθηκαν τα Ιερά και Άγια Λείψανα της
Αγίας Νεομάρτυρος Ακυλίνης-Αγγελίνης, στον περίβολο του Ι. Ν. Ταξιαρχών
.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ:

2 σχόλια:

  1. Τας παρθένους Κυρίου εγκωμιάσωμεν Ακυλίναν, Κυράνναν τας Νεομάρτυρας, τας αθλησάσας καρτερώς υστέροις έτεσιν και καθελούσας του εχθρού τας πάγας και μεθοδείας, Μακεδονίας τα κλέη και ορθοδόξων εγκαυχήματα.

    (Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή