Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

«Δεν χαμογελούσε πάντοτε ο Αντετοκούμπο…»

(Ευχή "αμφ.":
Ο Θεός να τον κρατά υγιή! Σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά...Είναι εξαιρετικά δύσκολη η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης προβολής για έναν 22χρονο...Ευχόμαστε...)
Βελλινιάτης: «Δεν χαμογελούσε πάντοτε ο Αντετοκούνμπο…»
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, έγραψε ιστορία όντας ο πρώτος Ελληνας που θα πάρει μέρος σε All Star Game του ΝΒΑ και μάλιστα ως βασικός και ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο άνθρωπος που τον πήγε στον Φιλαθλητικό, κάνει ένα… flash back στο «μυθιστόρημα» του Greek Freak.


«Μίλησα στον Γιάννη στο γήπεδο (σ.σ. στον Τρίτωνα στα Σεπόλια), τον ρώτησα τι δουλειά έκαναν οι γονείς του και όταν μου είπε “η μαμά οικιακά και ο μπαμπάς παρκαδόρος”, τον ρώτησα αν θα έπαιζε για μένα μπάσκετ, εφόσον έβρισκα δουλειά στους γονείς του. Μου απάντησε θετικά. Φέρε μου τη μάνα σου να το κάνω του είπα,» θυμήθηκε την πρώτη προσέγγιση ο Σπύρος Βελλινιάτης.

Φωτογραφία του Spiros Velliniatis.
- Είχε από παιδί αυτό το αθώο και αφοπλιστικό χαμόγελο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; 
«Όχι. Το απέκτησε τα τελευταία χρόνια. Τότε, μπορούσες να δεις τη σκληρότητα της ζωής πάνω του, διέκρινες και την αποφασιστικότητά του σε κάθε πράξη του, απόρροια της επιθυμίας του για επιβίωση,» θυμάται ο Σπύρος Βελλινιάτης και συνεχίζει: 
«Τα παιδιά ήταν υποσιτισμένα, αλλά ήταν υπερήφανα και δεν διαμαρτυρόντουσαν. Μια φορά που τους ρώτησα αν είχαν φάει, όταν κατάλαβα ότι πεινούσαν, έφαγαν 8 φραντζόλες. Ο Γιάννης ερχόταν με το λεωφορείο χωρίς εισιτήριο από τα Σεπόλια στου Ζωγράφου. Αν τελείωνε αργά ο αγώνας του εφηβικού και δεν ήμουν εκεί να του δώσω λεφτά για ταξί, επέστρεφε με τα πόδια, αφού δεν προλάβαινε το τελευταίο λεωφορείο. Λόγω οικονομικής δυσχέρειας ο Γιάννης και ο Θανάσης σταματούσαν κατά διαστήματα να έρχονται στις προπονήσεις. Αν δεν τους στήριζε τότε ο προπονητής τους στον Φιλαθλητικό, Τάκης Ζήβας, δεχόμενός τους πίσω κάθε φορά, δεν θα τους δινόντουσαν οι ευκαιρίες. 
Όπως και ο έφορος των Ακαδημιών του Φιλαθλητικού, Λουκάς Καρακούσης! Πλήρωνε από την τσέπη του 500 ευρώ τον μήνα για τα δυο παιδιά γιατί κατάλαβε τι διακυβευόταν. Είχαν ήδη χαθεί τέσσερα άλλα παιδιά επειδή δεν βγήκαν τα χαρτιά τους και αυτό με έκανε να δράσω μόνος μου, έχοντας πρώτα στο στόχαστρο τον Θανάση που συμπλήρωνε τα 15, για να μην χαθεί η ημερομηνία».
Η απόδοση ιθαγένειας στους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο προηγήθηκε της επιλογής του πρώτου στο Νο 15 του ντραφτ το 2013, με το Υπουργείο Εσωτερικών να διευκρινίζει τότε: «Μοναδική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ήταν να επιταχύνει τις διαδικασίες για να μπορέσει ο ένας εκ των δύο νέων Ελλήνων να συμμετάσχει στις επιλογές του αμερικανικού NBA. 
Η επιτάχυνση της διαδικασίας στην περίπτωση του Θανάση και του Γιάννη Αντετοκούμπο ήταν μία πράξη που ωφέλησε την Ελλάδα, και η δημόσια παρουσία τους τιμά την πατρίδα».
Ένα παιδί που άργησε να παίξει μπάσκετ (έπαιζε πολύ καλό ποδόσφαιρο) και για το οποίο ο Πανελλήνιος είχε πει στη νονά του Θανάση (όπως κατέθεσε ο Σπύρος Βελλινιάτης) «πως δεν κάνει γιατί τα άλλα παιδιά της ηλικίας του ήταν πιο προχωρημένα». 
Κι όμως, το Νο34 των Μπακς όχι μόνο πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθιερώθηκε από την πρώτη σεζόν και συνέχισε να ψηλώνει, αλλά μαζί με το κορμί του συνέχισε να «ψηλώνει» και η αγάπη του για την Ελλάδα!
Αισθανόντουσαν Έλληνες από παιδιά ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο; 

Φωτογραφία του χρήστη Α.Ο ΤΡΙΤΩΝ.
«Όταν τους είχα ρωτήσει από πού είναι ο Θανάσης, μου είπε από την Ελλάδα. Ο Γιάννης μου απάντησε από τη Νιγηρία. Ο Θανάσης είχε μεγαλώσει με την Ελληνίδα νονά του, την Αριέτα Ζγουρδαίου (εκείνη είχε πάει στον Πανελλήνιο να δοκιμαστούν τους Θανάση και Γιάννη) και είχε επηρεαστεί. Ο Γιάννης στην πορεία αγάπησε την Ελλάδα. Δεν του καλλιεργούσα την ελληνικότητά του γιατί έχω δει παιδιά να αυτοκτονούν, να τρελαίνονται, όταν βλέπουν ότι είναι ξένοι σε μία χώρα. Ήθελα να τον προστατέψω, να βάλω πρώτα τον ψυχισμό του, σε περίπτωση που έβγαινε το κακό σενάριο, της μη αποδοχής του μετά τα 18. Ευτυχώς αναγκάστηκε η Πολιτεία και του έδωσε την πολυπόθητη ιθαγένεια», είπε.

Επίσης, είχα παρακαλέσει -κι εκείνος μετά χαράς είχε αποδεχθεί- τον Κοσμά Χατζηχαραλάμπους, έναν Ελληνα από τη Ν. Αφρική, που διαθέτει το ταχυφαγείο "Γρηγόρης" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, κάθε βράδυ, ό,τι περίσσευε να μου το έδινε κι εγώ με τη σειρά μου στη συνέχεια το προωθούσα στην οικογένεια», τονίζει ο Σπ. Βελλινιάτης, που είχε φροντίσει να βρει δουλειά, ως καθαρίστρια στην Intracom, η μητέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των αδελφών του.
«Για κάθε παιδί, πολλώ δε μάλλον για μεταναστόπουλο, το σουβλάκι είναι για εκείνα το χαβιάρι τους. Οταν, λοιπόν, έμεναν στην Αθήνα, είχαμε κάνει συμφωνία με ένα τοπικό σουβλατζίδικο στου Ζωγράφου να πηγαίνουν να τρώνε σουβλάκια μετά το σχολείο ο Θανάσης, αλλά και ο Γιάννης, και στο τέλος του μήνα πήγαινα και πλήρωνα εγώ», θυμάται ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο άνθρωπος που τους ενέταξε στο μπάσκετ και στον Φιλαθλητικό.


«Να, εδώ καθόταν ο Γιάννης. 
Οχι στα σκαμπό, αλλά πάνω στον πάγκο, διότι δεν μπορούσε να βολέψει τα πολύ μακριά κάτω άκρα του», διηγείται ο ιδιοκτήτης του σουβλατζίδικου «Dennis» στου Ζωγράφου, Διονύσης Αντωνακόπουλος, κατάστημα το οποίο και τώρα, κάθε καλοκαίρι που έρχεται στην Ελλάδα ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, το επισκέπτεται για να θυμηθεί τις... γαστριμαργικές του ρίζες.

Τότε, βέβαια, όταν αρχικά σπούδαζε στο αθλητικό σχολείο Βύρωνα κι έπρεπε να επιστρέφει στου Ζωγράφου και με τα πόδια, το δίπιτο σουβλάκι δεν αποτελούσε για τον μικρό Γιάννη ένα απλό φαγητό για να ξεγελά την πείνα του, αλλά το.. στήριγμά του για να μπορεί να στέκεται στα πόδια του.
Η επίσημη σελίδα των Μιλγουόκι Μπακς... σερβίρει σουβλάκι για χάρη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στολίζοντας την ανάρτηση και με μία ελληνική σημαία.  
Η επίσημη σελίδα των Μιλγουόκι Μπακς... σερβίρει σουβλάκι για χάρη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στολίζοντας την ανάρτηση και με μία ελληνική σημαία.
O Τάκης Ζήβας, ο προπονητής που τους βοήθησε να εξελιχθούν, που ασχολήθηκε επί ώρες με τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, αλλά λόγω του χαρακτήρα του δεν έχει πάρει το κομμάτι της δόξας που του αναλογεί, συχνά προσκαλούσε στο σπίτι τους κι έκανε το τραπέζι στον Γιάννη και τον Θανάση. 

«Ο Τάκης Ζήβας ήταν ίσως ο μοναδικός που είχε διακρίνει το τεράστιο ταλέντο του Γιάννη. Οταν όλοι μας εγκωμιάζαμε τον Θανάση, που και λόγω ηλικίας ήταν σε προκεχωρημένο μπασκετικό στάδιο, εκείνος επέμενε ότι το ταλέντο του Γιάννη δεν υπάρχει.
Μάλιστα, ήταν ο πρώτος που του έμαθε τη θέση του πλέι μέικερ κι εκείνος που είχε καταστήσει σαφές στους διοικούντες τον Φιλαθλητικό ότι, αν θέλουμε να αναδείξουμε το ταλέντο του Γιάννη, θα χάσουμε και παιχνίδια», θυμάται ο τότε έφορος της ομάδας μπάσκετ του Ζωγράφου, Αντώνης Κυπραίος.
Τότε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έπαιζε μπάσκετ για ένα δίπιτο σουβλάκι, τώρα, με την εξέλιξη που έχει στο ΝΒΑ, από του χρόνου θα εισπράττει 25 εκατ. $ ετησίως. Οι δύο όψεις του ιδίου προσώπου...

Πηγές:
Σπύρος Βελλινιάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου